Warsztaty dla dzieci

Firma Usługowa Pirsno
Tomasz Jaroś
oraz
Gospodarstwo U Miodowskich
Pierszczewo
83-316 Gołubie
tel. 696 788 455
tel. 58 684 14 77
e-mail: mir_mjaros@poczta.onet.pl
www.pirsno.pl
NIP: 589 182 29 75

Zapraszamy na warsztaty.
„Od ziarnka do bochenka dawniej i dziś.”


W programie:

  • udział w wypieku swojskiego chleba
  • tworzenie pamiątek z masy solnej
  • przedstawienie etapów rozwoju zbóż w formie prezentacji multimedialnej
  • zwiedzanie gospodarstwa rolnego
  • rozpoznawanie uprawianych zbóż i hodowanych gatunków zwierząt
  • przejażdżka wozem konnym do Grodziska

Ptasia_Gora_035 Chleb w piecu
Ptasia_Gora_034 Zwiedzanie
Ptasia_Gora_037 Hodowla
Ptasia_Gora_036 Maciora z prosiakami
Żniwa dawniej Żniwa dawniej
Rozróżnianie zbóż Rozróżnianie zbóż
Produkty z młyna Produkty z młyna
Znakowanie ciasta Znakowanie ciasta

Szczegółowy program do uzgodnienia telefonicznie lub drogą e-mailową min. z 2 tyg. wyprzedzeniem.  Program możemy dostosować do potrzeb naszych gości.

!!! Naszą ofertę kierujemy głównie do uczniów szkół podstawowych klas 2 i 3 !!!

I Program zajęć
Warsztaty dla 40 osobowej grupy

Zajęcia odbywają się w gospodarstwie agroturystycznym ,,U Miodowskich” w Pierszczewie. Zajęcia prowadzi osoba, która posiada odpowiednie kwalifikacje.

Warsztaty polegają na:
  • Dzieci znaczą ciasto chlebowe za pomocą ziaren maku, lnu i poznają warunki w których wypieka się chleb.
  • Przygotowują pamiątki z masy solnej, które następnie są wypiekane.
  • Przedstawieniu prezentacji multimedialnej dotyczącej etapów uprawy zbóż– orka, siew, zbiór, młócenie.
  • Rozróżnianiu kłosów uprawianych zbóż.
  • Młóceniu- liczenie ile ziaren znajduje się w jednym kłosie
  • Film przedstawiający etapy wypieku chleba sposobem tradycyjnym.
  • Przejażdżka konna
  • Zapoznanie uczniów z warunkami życia zwierząt w gospodarstwie- koni, krów, świń, drobiu i królików.

II Realizacja programu
  • Przyjazd autokarem do Pierszczewa. Zajęcia odbywają się w świetlicy. Dzieci zaczynają od oznaczenia ziarenkami maku, lnu ciasta chlebowego, które gospodyni uprzednio nałożyła do foremek. Uczniowie te foremki ze swoimi znaczeniami zanoszą do pieca chlebowego. Tu poznają warunki wypieku chleba. Następnie przygotowują pamiątki z masy solnej .Ciasto i pamiątki z masy się pieką, a uczniowie kontynuują swoje zajęcia. Zostają podzieleni na II grupy.
  • I Grupa w świetlicy bierze udział w zajęciach ,, Od ziarnka do bochenka dawniej i dziś”. W ramach tych zajęć uczniowie dowiadują się podstawowych wiadomości na temat przygotowania pola, siewu i zbioru zbóż, aż do powstania mąki w tym celu korzystamy z prezentacji multimedialnej. Uczą się rozróżniać kłosy i ziarna uprawianych zbóż. ( każdy otrzymuje po 4 kłosy). Pokaz wypieku chleba w naszym gospodarstwie przedstawiamy za pomocą filmu. Uczniowie samodzielnie przygotowują pamiątki z masy solnej, które po upieczeniu zabierają do domu.
  • Następnie udają się na spacer po gospodarstwie z przewodnikiem, aby poznać hodowane zwierzęta warunki w jakich żyją, czym się odżywiają .
  • II grupa w tym czasie wyjeżdża na przejażdżkę zaprzęgiem konnym z gospodarzem do jeziora i grodziska Zamkowisko. Po powrocie zaczyna zajęcia w świetlicy wg przedstawionego powyżej planu.
  • I grupa po zajęciach w świetlicy wyjeżdża na przejażdżkę konną ta samą trasą co II grupa.

Czas trwania warsztatów około 3 godzin. Koszt zajęć (oprócz dojazdu autobusem) wynosi 25 zł/od osoby.  Są to ceny brutto. Opiekunowie gratis. Posiadamy polisę OC.

Parę słów o nas
Pierszczewo jest małą wsią rolniczą. Położoną w sercu Kaszub nad jeziorem Patulskim w pobliżu Wieżycy, Szymbarka i Gołubia.  Posiadamy czynne gospodarstwo rolne o powierzchni 20 hektarów. Uprawiamy podstawowe gatunki zbóż oraz hodujemy zwierzęta takie, jak krowy, konie, świnie, kury, króliki. Posiadamy duży piec chlebowy opalany drewnem, w którym pieczemy chleb wg. przepisu naszej babci. Wystąpiliśmy do Urzędu Marszałkowskiego o zarejestrowanie naszego chleba jako produktu tradycyjnego – „swójści chleb na mleku”. Mamy świetlice i altanę ogrodową na 30 osób, w której prowadzimy zajęcia.